သံုးစြဲမႈ မ်ားျပားလာျခင္းႏွင့္ အတူ ေစ်းကြက္အတြင္း ကမ္းေဇာ္ဆီ အေရာမ်ား၊ အတုမ်ား မ်ားျပား လာသည္။
ကမ္းေဇာ္ဆီကို ၀မ္းဗိုက္ အတြင္း တြင္ ျဖစ္ေပၚ တတ္ေသာ ေရာဂါမ်ား၊ အဖု အက်ိတ္မ်ား၊ အစာအိမ္အနာ၊ ေခ်ာင္းဆိုး ေသြးပါေရာဂါမ်ား၊ အပူေလာင္အနာမ်ား၊ မီးပူေလာင္္ျခင္းမ်ား၊ ပန္းနာရင္က်ပ္၊ မီးယပ္ေရာဂါ အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အစာမေၾက ပ်ဳိ႕အန္ ျခင္း၊ အေၾကာေရာဂါမ်ား၊ နားအူျခင္း၊ နားအတြင္း အနာျဖစ္ျခင္း၊ နာတာရွည္ လူနာ မ်ား အိပ္ရာအပူေလာင္နာျဖစ္္ေပၚရန္ အေရျပား နီျမန္းျခင္း စသည့္ေရာဂါမ်ား အတြက္္ အထူးသင့္ေလ်ာ္ေသာ ေဆးစြမ္းေကာင္း တစ္ခုျဖစ္ေၾကာင္္း က်ေနာ္တို႕ မိဘစဥ္ဆက္ စကားျဖင့္ သိမွတ္ဖူးပါသည္။
ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ ကမ္းေဇာ္ပင္ကိို တနသၤာရီတိုင္း ေဒသႀကီး အတြင္းရွိ ၿမိတ္ခ႐ုိင္ႏွင့္ ဘုတ္ျပင္းၿမိဳ႕နယ္ အတြင္း၌သာ ေတြ႕ရၿပီး ပင္လယ္ ကမ္းစပ္ေတြမွာ ၊ ရႊံ႕ႏြံ အိုင္ေတြမွာ အေပါက္ အေရာက္ မ်ားတယ္။ သူ႔ဘာသာသူ အေလ့က် ေပါက္တယ္။ ကုန္းေပၚမွာ ေပါက္တာနည္းတယ္။ အခုေတာ့ ၿမိတ္က သစ္ေတာ ဦးစီးဌာနက စိုက္မယ္လို႔ ေျပာတယ္
ကမ္းေဇာ္ပင္ရဲ႕ ရုကၡေဗဒအေခၚကေတာ့ Bassia Longifola Linn ျဖစ္ၿပီး သူ႕ရဲ႕မ်ိဳးရင္းကေတာ ့ Sapotaceaeလို႔သိရပါတယ္။ျမန္မာအမည္အေနနဲ႔ကေတာ့ေရမယ္ဇယ္(ေရမည္စည္)လို႔ ေခၚၿပီး သကၠတဘာသာႏွင့္ဇဍပပၹ၊ မဓုက၊ အဂၤလိပ္အမည္ Honey Tree, Mahua of Southern India / Mahuah Tree တို႔ျဖစ္ၾက ေၾကာင္းလည္း သိရပါတယ္။
လို႔လည္း ေခၚေ၀ၚေၾကာင္း သိရွိရပါတယ္။
ကမး္ေဇာ္ပင္ရဲ႕ ပံုပမး္သ႑ာန္
အပင္ႀကီး အမ်ိဳးအစားျဖစ္ၿပီး အျမင့္ေပ(၁၀၀)ေက်ာ္အထိ ရွိၿပီး ႏွစ္ရွည္ပင္
အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါတယ္။ သူ႔ရဲ႕ အရြက္က အစိမ္းရင့္ေရာင္ရွိၿပီး အရြက္ထိပ္ပိုင္း
ခၽြန္ပါတယ္။ရြက္လႊဲအလွည့္က်ထြက္ၿပီးအရြက္အရွည္မွာအလ်ား(၈)လကၼ၊ အနံ(၂)
လကၼခန္႔ရွိေၾကာင္း သိရပါတယ္။ ျမင္သာတဲ့ ပံုသ႑ာန္ကေတာ့ ငွက္ေမြး
သ႑ာန္ျဖစ္ ပါတယ္။
အပြင့္ပြင့္ခ်ိန္
တပို႔တြဲလႏွင့္ တေပါင္းလတို႔မွာ အ၀ါနဳေရာင္ အပြင့္ေလးေတြ စပြင့္လာၿပီး
တေပါင္းလ ႏွင့္ တန္ခူးလတို႔မွာေတာ့ အသီးစသီးတယ္လို႔ ဆိုပါတယ္။
အသီးရဲ႕ အေရာင္က အစိမ္းေရာင္ျဖစ္ၿပီး ရင့္မွည့္သည့္တိုင္ အစိမ္းေရာင္
အတိုင္းပဲရင့္မွည့္တယ္လို႔သိရပါတယ္။ကဆုန္လႏွင့္နယုန္လတို႔မွာေတာ့
အသီးမ်ားေၾကြက်ခ်ိန္ ျဖစ္ၿပီး အ ေစ့ကို ေကာက္ယူၾကရေၾကာင္းသိရွိရပါတယ္။
အ ေစ့ ပံုစံ
အ ေစ့ပံုစံက အညိဳရင့္ ကၽြန္းသားေရာင္ျဖစ္ပါတယ္။ ခရာ ေစ့ ႏွင့္ ပံုသ႑ာန္
တူေသာ္လည္း ကမ္းေဇာ္ေစ့က ႏွစ္ဆခန္႔ ပိုႀကီးေၾကာင္းႏွင့္ အလြန္ေမႊးပ်ံ႕ၿပီး
အဆီ ထုတ္ယူပါကလည္း အေစ့ရဲ႕ အေမႊးနံ႔အတိုင္းပဲ ရွိေနတယ္လို႔ သိရပါတယ္။
ေဆးအျဖစ္ အသံုး၀င္ပံုမ်ား
(၁) အစာအိမ္ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ ရင္သားကင္ဆာႏွင့္ မီးယပ္ေရာဂါမ်ားအတြက္ ကမ္းေဇာ္ဆီစစ္စစ္ကို ထမင္းပူပူႏွင့္ နယ္စားပါ။ ေဆးအျဖစ္ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းႏွင့္ မနက္၊ ည ေသာက္သံုးလွ်င္ ေရာဂါေပ်ာက္ကင္းပါသည္။
(၂) ထိခိုက္၊ ရွနာ၊ ပြန္းပဲ့ စသည့္ ဒဏ္ရာအမ်ိဳးမ်ိဳး၊ အပူေလာင္ျခင္း၊ ခြဲစိပ္ျခင္း၊ အနာစိမ္းေပါက္ျခင္း၊ ျပည္တည္ျခင္း၊ အက်ိတ္၊ အဖု စသည့္ အနာမ်ားကို ကမ္းေဇာ္ဆီျဖင့္ တစ္ေန့ ၃ ၾကိမ္ လိမ္းေပးျပီး အ၀တ္ပါးပါးျဖင့္ စည္းထားပါ။ ၂ ရက္အတြင္း အနာေခ်ာက္၍ တစ္ပတ္အတြင္း အမာရြတ္ပါမက်န္ေအာင္ ေပ်ာက္ကင္းပါသည္။
(၃) ေျမြ၊ ကင္း၊ ပ်ား၊ ပုရြက္ဆိတ္၊ ပိုးေကာင္အမ်ိဳးမ်ိဳး စသည့္ အဆိပ္ရွိသည့္ အေကာင္မ်ားကိုက္လွ်င္ ကမ္းေဇာ္ဆီကိုသာ လိမ္းေပးလိုက္ပါ။ ခ်က္ခ်င္း အဆိပ္ေျပသြားျပီး သက္သာေပ်ာက္ကင္းပါသည္။ ( ပ်ားကိုက္၍ ကမ္းေဇာ္ဆီျဖင့္ လိမ္းေပးလိုက္သျဖင့္ ၁၀ မိနစ္အတြင္း ပ်ားအဆိပ္ေျပျပီး နာက်င္ျခင္းလံုး၀မရွိပဲ ေပ်ာက္ကင္းခဲ့သည္မွာ ကိုယ္ေတြ့ျဖစ္ပါသည္)
(၄) ကိုယ္လက္ကိုက္ခဲျခင္း၊ အဆစ္အျမစ္မ်ား ကိုက္ျခင္း၊ အေၾကာတက္ျခင္း၊ ေညာင္းညာျခင္းမ်ားအတြက္ ကမ္းေဇာ္ဆီကို ပါးပါးလိမ္း၍ အနည္းငယ္ ႏွိပ္ႏွယ္ေပးလွ်င္ ခ်က္ခ်င္းသက္သာ ေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
(၅) ဗိုက္ေအာင့္ဗိုက္နာ၊ ေလထ္ိုးေလေအာင့္၊ ႏွလံုးအားနည္း၊ ပန္းနာရင္က်ပ္ႏွင့္ အစာမေၾကျခင္းမ်ားအတြက္ ပ်ားရည္အနည္းငယ္ႏွင့္ ေရာစပ္၍ လက္ဖက္ရည္ဇြန္းျဖင့္ တစ္ေန့ ၂ ၾကိမ္ ေသာက္သံုးပါက ေရာဂါ သက္သာေပ်ာက္ကင္းေစပါသည္။
ကိုဗက- ပရိုမိုးရွင္း
က်ယ္ျပန္႕လွပါသည္။
သနပ္ခါးျဖင့္ေသြးလိမ္းႏိုင္ပါသည္ (ဒူးနာ/အပူနာ/ဝက္ျခံ စသျဖင့္)ဆီအမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္လဲေရာလိမ္းႏိုင္ပါသည္
ေလျဖတ္သူမ်ား အုန္းဆီျဖင့္ေရာ၍ ဦးေရထဲစိမ္႕ဝင္ေအာင္ လိမ္းေပးႏိုင္ပါသည္။
ဒူးနာ ခါးနာ အနာေပါက္ သူမ်ားလဲ ႏွမ္းဆီ,မုန္ညွင္းဆီ,သံလြင္ဆီ ဆီတစ္မ်ိဳးမ်ိဳးစိမ္၍လိမ္းေပးႏိုင္ပါသည္။
ကြမ္းစားသူမ်ား ကြမ္းယာထဲထည့္ဝါးျခင္းျဖင့္ ပါးေစာင္ကင္ဆာ,သြားဖံုးကင္ဆာ, လ်ွာကင္ဆာ မ်ားကိုကာကြယ္ေပးပါသည္။
အဆီမေသာက္ခ်င္ေသာ အသည္းေရာဂါ သမားမ်ားႏွင့္ အဆီေသာက္ရန္ ေငြေၾကး မတတ္ႏိုင္ေသာ သူမ်ားလဲ တစ္ေန႕၃,၄ႀကိမ္ (တစ္ခါေသာက္ ေကာ္ဖီဇြန္း၁ဇြန္း)ေရေအးျဖင့္ေသာက္ႏိုင္
ပါသည္။
ေန႕စဥ္က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္ရန္ေရေႏြးျဖင့္လဲ လက္ဖက္ေျခာက္ အစား
ထည့္၍ ေသာက္ေပးႏိုင္ပါသည္။္
1 comment:
ထး၀ယ္ၿမိဳ႕နယ္နွင့္ အနီးတ၀ိုက္တြင္ ေပါက္ေရာက္ေသာ ကန္းေဇာ္ပင္ အမ်ိဳးအစားမွာ ကုန္းေပၚတြင္သာ ေပါက္ေရာက္ေသာေၾကာင့္ ကုန္း ကန္းေဇာ္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္. . . ၿမိတ္ၿမိဳ႕နယ္ႏွင့္ အနီးပတ္၀န္းက်င္ တ၀ိုက္တြင္ ေပါက္ေရာက္ေသာ ကန္းေဇာ္ပင္မ်ားမွာ ေရစပ္စပ္တြင္ ေပါက္ေရာက္သျဖင့္ ေရ ကမ္းေဇာ္ အမ်ိဳးအစားျဖစ္ပါသည္. . . . ကုန္းကန္းေဇာ္ႏွင့္ ေရကန္းေဇာ္ပင္တို႕ အရြက္၊ အပြင့္ႏွင့္ အသီး၏ ပံုသ႑ာန္မ်ားမွာ ေရေျမအေနအထား အရ ျခားနားေသာ္လည္းထြက္ရွိလာေသာ အဆီ၊အနံ႕ႏွင့္ အက်ိဳးအားနိသင္မွာ အတူတူပင္ျဖစ္ပါသည္. . .
ကန္းေဇာ္ပင္၏ အရြက္၊ ပင္စည္၊ အေခါက္ နွင့္ အေစ့မ်ားကို Solvents အမ်ိဳးမ်ိဳးျဖင့္ Extracts ဲျပဳလုပ္၍ ရရွိလာေသာ Extracts မ်ားႏွင့္ ကန္းေဇာ္ဆီကို အပူေလာင္ျခင္း ၊ ႏို္႕ကင္ဆာ၊ သားအိမ္ကင္ဆာ၊ အစာအိမ္အနာ ၊ ေလျဖတ္ေရဂါ၊ အဆုတ္ျပြန္ေရာင္ရမ္းျခင္း၊ အင္ျပင္၊ ရင္ဘတ္ေအာင့္နာဒဏ္ရာ ၊ အနာစိမ္း၊ ဖ်ားနာေရာဂါ၊ ၀မ္းေလွ်ာျခင္း၊ ၀မ္းကိုက္ျခင္း၊ ျပည္တည္နာ၊ နာတာရွည္ အဆုတ္ေရာဂါ နွင့္ဆီးလမ္းေၾကာင့္ေရာဂါ မ်ားျဖစ္ေစေသာ ဘက္တီးရီးယားမ်ားႏွင့္ စမ္းသပ္ေသာအခါ အစိတ္အပိုင္းအားလံုးတြင္ အက်ိဳးအာနိသင့္ ရွိေၾကာင္း ေလ့လာေတြ႕ရွိရပါသည္.
သုိ႕ေသာ္အေစ့ႏွင့္ ကန္းေဇာ္ဆီတြင္ အျခားေသာ အစိတ္အပိုင္းမ်ားထက္ပို၍ အက်ိဳးအာနိသင္ရွိေၾကာင္းကုိ စမ္းသပ္ ေလ့လာေတြ႕ရွိရပါသည္. . . ၄င္းကန္းေဇာ္ဆီႏွင့္ ကန္းေဇာ္ေစ့မွ ထုတ္ေသာ Watery Extracts မ်ားကို ၾကြက္ျဖဴ မ်ားနွင့္ အဆိပ္ရွိမရွိ စမ္းသပ္ရာေတြ အဆီအား (40ml/kg) (Water extract(14gm/kg) ေဆး Dose ျဖင့္တုိက္ေသာ္လည္း ၾကြက္ျဖဴမ်ား ေသဆံုးျခင္း မရွိသည္ကို ေလ့လာေတြ႕ရွိရပါသည္. . . ထို႕ေၾကာင့္ ကန္းေဇာ္ေစ့နွင့္ ကန္းေဇာ္ဆီ စစ္စစ္ကိုသာ ရရွိခဲ့လွ်င္ ကင္ဆာႏွင့္ အျခားေရာဂါအမ်ိဳးမ်ိဳးအတြက္ စိတ္ခ်လက္ခ် ေသာက္သံုးႏိုင္ေၾကာင္း စမ္းသပ္ေတြ႕ရွိခဲ့ပါသည္. .
၄င္းကန္းေဇာ္ဆီတြင္ ေဘးထြက္ဆိုးက်ိဳး (Side Effect) မ်ား သိရွိရန္အတြက္ ရည္ရြယ္၍ ၄င္းအပင္၏ ျပင္ပရုပ္သြယ္ ၊ အတြင္းသ႑ာန္ ၊ ဓာတုေဗဒပစၥည္းမ်ား ၊ ၾကြက္ျဖဴမ်ားႏွင့္ အဆိပ္စမ္းသပ္ျခင္း၊ အစာအိမ္အနာ စမ္းသပ္ျခင္း ႏွင့္ အစာအိမ္အနာျဖစ္ေသာအခါ ၄င္းအစာအိမ္မွ Acid မည္မွ်ထြက္သည္ကို တြက္ခ်က္ျခင္း၊ ၄င္းအေစ့ထဲတြင္ မည္သည့္ ျဒပ္ေပါင္း မ်ားပါင္ေနေၾကာင့္ သိရွိရန္အတြက္ . . ေလ့လာ၊ ကြင္းဆင္း၊ စမ္းသပ္သုေတသန ျပဳလုပ္ခဲ့ပါသည္. . .
အခြင့္အခါသင့္လွ်င္လည္း ျမန္မာျပည္သူ၊ ျပည္သားမ်ားအားလံုးအတြက္ ရည္ရြယ္၍ ကင္ဆာနွင့္ ေရာဂါ အမ်ိဳးမ်ိဳး ေပ်ာက္ကင္းေစရန္အတြက္ ထပ္မံ စမ္းသပ္ခ်က္မ်ား ျပဳလုပ္ခ်င္ပါသည္. . . . ၄င္းေလ့လာေတြ႕ရွိခ်က္မ်ားအရ ၄င္းကန္းေဇာ္ဆီအားျမန္မာတိုင္းရင္း ေဆးအေနနွင့္ လိမ္းေဆး၊ ေသာက္ေဆး အျဖစ္ သံုးစဲြႏို္င္ပါေၾကာင္း အၾကံျပဳတင္ျပအပ္ပါသည္. .
ေဒါက္တာမိုးမိုးလြင္
လက္ေထာက္ကထိက
ပုသိမ္တကၠသိုလ္
Post a Comment